Den florerande musikfestivalen och sportevenemanget Brännbollsyran har blivit en storslagen succé landet över, och lockar både musik- och sportintresserade hela vägen upp till Umeå början av juni varje år. År 2022 slog evenemanget försäljningsrekord ännu en gång och lär inte bli någon besvikelse 2023 heller.
Världsmästerskap lockar allt från brännbollsproffs till svenska golfare
Det unika med Brännbollsyran är att förutom den populära musikfestivalen så arrangerar de även världsmästerskapet i brännboll runt universitetsområdet och Mariehemsängarna i Umeå. Vem som helst kan anmäla ett eget lag vilket lockar många sportintresserade. Det kan även locka många idrottare som inte är nischade på just brännboll, tävlingen hade även passat exempelvis svenska golfare, tennisspelare eller andra sportutövare.
Yrans historia
År 1979 arrangerades Brännbollsyran i Umeå för första gången, men sedan 2010 har festivalen arrangerats med samma koncept som idag, nämligen i samband med brännbolls-VM. Då ställde man upp ett festivalområde i centrala Umeå och artister som gästade scenen var bland annat Millencolin och Johnossi. Brännbollsyran var (och är än idag) ett evenemang som kombinerar en musikfestival med Brännbollscupen, en årlig tävling i brännboll och klassas sedan 1997 som världsmästerskapet i brännboll.
År 2013 bytte festivalen och cupen arrangör vilket blev en vändpunkt för arrangemanget som sålde slut sina 7 500 festivalbiljetter och ökade brännbollslagen till ett antal på 342. Åren efter detta har endast fortsatt generera framgångar. Sedan dess har festivalen även ansetts som en stor hemvändarhelg för utflyttade umeåbor och en kickoff inför sommaren för stadens studenter.
Nästkommande år 2014 var speciellt ett succéår, med rekordförsäljning på 12 000 utsålda biljetter. Samma år införde man också Norrlands första Silent Disco på festivalområdet, där besökarna fick ta på sig ett par hörlurar med musik i ett helt tyst tält. Man öppnade även en camping för alla inresande besökare och festivalen hade sin första internationella gästartist, holländske Martin Garrix. Varje år sedan dess har festivalen slagit sitt eget publikrekord och är idag norra Skandinaviens största musikfestival.
För sitt lyckade arrangemangsår 2019 vann de musikbranschens pris ”Live-apan” för ”Årets arrangemang” i Sverige. Men trots det lyckosamma beskedet var de tvungna att ställa in Brännbollsyran 2020 och 2021 till följd av pandemin.
Brännbollsyran 2022
I år gjorde festivalen en succéartad comeback när de 3–5 juni intog Hedlunda i centrala Umeå och slog publikrekord med över 17 000 sålda biljetter per dag. Lineup:en bestod av gästartister såsom:
- Tiesto
- Macklemore
- Veronica Maggio
- Hov1
- Molly Sandén
- Victor Leksell
- Bolaget
- Mares
På Mariehemsängarna i Umeå var det laget High Rise Or A Slice som tog hem vinsten i Brännbollscupen mot det erfarna laget Salming, som vunnit finalen sju gånger. Laget High Rise Or A Slice består till största del av tennisspelare som bytt sina rackets till slagträn tillfälligt under mästerskapet. Vinnarna gick hem inte bara hem med en pokal, utan med en vinstsumma på 10 000 kr och lika mycket att ge bort till välgörenhet.
Vad vet vi om 2023?
Vilka artister som kommer gästa nästkommande år är fortfarande oklart. Det vi vet är att den kommer äga rum den 2–4 juni i Umeå. Den 25 oktober kl. 9.00 inleds första biljettfasen när man släpper ett begränsat antal Blind Bird biljetter. Den 25 november kl. 9.00 släpps ordinarie biljetter.
Sammanfattning
Om du är sportintresserad like mycket som du är musikintresserad är Brännbollsyran definitivt något att testa på. Kombinera musik med finalen i brännbolls-VM som drar till sig tiotusentals åskådare varje år, eller varför inte anmäla ett eget lag och ta del av den storslagna succén som garanterat kommer bli ännu större nästa år.