Festival

Festivaler i Europa – stora musikevenemang för en perfekt festivalsommar 

I Sverige talas ofta om ”den svenska musikexporten”, och visst är Sverige ett stort namn på den internationella musikscenen. Men våra festivaler hamnar sällan högt upp på listorna över bästa festivaler i Europa. Vill du uppleva de riktigt stora musikevenemangen och de största publikhaven? Då är en resa i Europa i sommar att rekommendera. 

Men vilka festivaler i Europa ska man sikta in sig på? Och vad räknas egentligen till en bra festival? I den här artikeln guidar vi dig till de största och bästa av europeiska musikevenemang, som du som musikälskare inte får missa. 

Vad utgör en bra festivalsommar? 

Vad som är att klassa som ett bra musikevenemang och inte är i mångt och mycket upp till en själv. På samma sätt som man kan ha olika musiksmak kan man också ha olika festivalsmak. En person kan uppskatta en festivalsommar som innehåller stora åkrar och att bo i tält, medan en annan kanske vill ha på sig finskorna och checka in på hotell när den sista gitarren tystnat. 

Oavsett vilken typ av festival du uppskattar mest finns faktiskt musikevenemang som är att klassa som objektivt bra och mindre bra. Dagens festivaler i Europa är ofta mer än bara musik, och satsar även på att sitt matutbud och annan typ av kultur och underhållning. För att din resa i Europa i sommar, och dagarna på festivalområdet ska bli trevliga, är det en fördel om maten är högkvalitativ och underhållningen runtomkring noggrant planerad. 


Tre kategorier av musikevenemang 

Om du vill gå på konserter i sommar finns gott om alternativ. Antalet festivaler i Europa är nästintill oändligt, och många av dem bygger på olika koncept. Men generellt sett kan man dela in dagens festivaler i tre kategorier. 

  • Festivaler med camping – här spenderas hela helgen på festivalområdet, som i regel ligger utanför centrum. Boende i tält och enkel standard på dusch, toalett och liknande är ofta att räkna med. 
  • Stadsfestivaler – dessa musikevenemang ligger ofta i relativt nära anslutning till stadens centrum, vilket gör det enkelt att ta sig till festivalområdet och sedan hem till boendet igen. 
  • Inomhusfestivaler – inte sällan tas vädret med som en faktor när en festivalsommar ska bedömas. Musikevenemang som äger rum inomhus liknar ofta stadsfestivalerna, med den skillnad att man inte behöver oroa sig för att vädret påverka upplevelsen negativt. 

Vet du vilken typ av festivalbesökare du är? Läs då vidare för att ta reda på var du ska resa i Europa i sommar och vilket europeiskt musikevenemang som kan vara den bästa för just dig. 

10 stora festivaler i Europa 

Ska du resa i Europa i sommar för att uppleva ett storskaligt musikevenemang vill du inte lämna något åt slumpen. Därför presenterar vi här 10 stora festivaler i Europa att undersöka när du planerar din festivalsommar. 

Dessa stora festivaler i Europa bjuder ofta även på stora konserter varje sommar. Så musikupplevelsen är vanligtvis av hög kvalitet vilket evenemang du än väljer, liksom det mesta runtom. De är trots allt några av de största festivalerna av en anledning – att många besökare väljer att komma tillbaka.  

Om du ska spendera din festivalsommar på något av nedanstående musikevenemang handlar det därför mest om vilka konserter du vill se i sommar. Så spana in årets line-up hos respektive evenemang, så blir det säkerligen enklare att göra det rätta valet. 

Donauinselfest, Österrike 

I Wien, Österrike finns inte bara en av Europas största festivaler, utan även en som står sig högt sett till hela världen. Donauinselfest förfogar över ett 4,5 kilometer stort festivalområde med 11 scener och 16 tältområden. Någon camping finns dock inte, då besökare inte får övernatta på området. 

Festivalen äger rum runt juni varje år och lockar mängder av besökare tillsammans med några av världens största artister. Bland annat har Bloodhound Gang, Sean Paul och Michael Bolton spelat här. 

Open’er Festival, Polen 

Ska du resa i Europa i sommar kanske Gdynia i norra Polen inte är den första destination du har i åtanke. Men här finns Open’er Festival, som vanligtvis går av stapeln i slutet av juni eller början av juli. Evenemanget är en av de största festivalerna i landet och lockar fler än 100 000 besökare. Här finns möjlighet för besökarna att campa i anslutning till festivalområdet. 

Sziget, Ungern 

565 000 personer. Så många personer har som med besökt festivalen på ön Óbudai-sziget i Budapest, Ungern. Festivalen har funnits sedan år 1993 och har ökat i antal besökare för nästan varje år som går. Evenemanget äger vanligtvis rum i augusti och är därför ett perfekt stopp i slutet av en festivalsommar. Här har artister som Macklemore, Lily Allen och The National spelat. 

Tomorrowland, Belgien 

Sedan år 2005 har Tomorrowland arrangerats i Boom, Belgien. Här finns en tydlig inriktning mot elektronisk dansmusik och har gästats av kända DJ:s som Martin Garrix, David Guetta och Swedish House Mafia. Vill du ha biljett till evenemanget, som vanligtvis äger rum i augusti, måste du vara snabb. Att biljetterna är slutsålda efter 45 minuter är ingen ovanlighet. 

Untold Festival, Rumänien 

Även Untold Festival riktar ett stort fokus mot elektronisk dansmusik, och är inom kategorin den största musikfestivalen i Rumänien. I september varje år reser folk från hela världen till staden Cluj-Napoca, landets fjärde största stad, för en oförglömlig festivalsommar. 

EXIT, Serbien 

Vill du uppleva massor av stora konserter i sommar men också passa på att se en häftig sevärdhet? På festivalen EXIT kan du slå två flugor i en smäll. Detta musikevenemang som äger rum i juli hålls nämligen i Petrovaradinfästningen i Novi Sad i Vojvodina. Här finns en bred blandning av artister – allt från Calvin Harris till Nick Cave. 

Glastonbury, Storbritannien  

Detta ikoniska musikevenemang inspirerat av hippie- och motkultur har sedan år 1970 ägt rum i Pilton i Somerset, England. Sommaren 1994 satte man ett besöksrekord om 300 000 besökare, och även i dag lockas hundratusentals festivalälskare hit. Här kombineras rock- och popmusik med bland annat stand-up, teater och cirkus. 

Primavera Sound, Spanien 

Vad har Pixies och Arcade Fire gemensamt med Kendrick Lamar och Wu-Tang Clan? De har alla uppträtt på Primavera Sound i Barcelona. Festivalen startade så, i sammanhanget, sent som år 2001, och har på dessa år vuxit ut till att bli en av världens mest kända festivaler. Primavera Sound har efter succéerna i Barcelona expanderat till Porto, Portugal. 

BigCityBeats World Club Dome, Tyskland 

Tyskland är känt för sin rika kultur och sprakande musikscen, så vad kan gå fel med en festivalsommar här? Beger man sig till Frankfurt för att besöka BigCityBeats World Club Dome är det inte mycket. Festivalen äger rum i stadens fotbollslags stora arena, vilket gör detta till en storskalig stadsfestival med fokus på elektromusik. 

NOS Alive, Portugal 

I sommarstaden Lissabon hittar vi NOS Alive – ett musikevenemang fyllt av spännande konserter varje sommar. Sedan starten 2007 har NOS Alive lockat mängder av besökare och tilldelats en rad utmärkelser. Festivalen äger rum i juli och bland tidigare artister som upprätt finns Arctic Monkeys, Depeche Mode och The Weeknd. 


Sugen på konserter i sommar? Spana in prisvinnarna 

Stora folkmassor, mängder av scener och ännu fler artister är naturliga delar i en festivalsommar och som alltid är häftiga att uppleva. Men det är inte alltid störst är bäst. För att få en förståelse för vilka festivaler i Europa som faktiskt är de bästa kan du med fördel undersöka vilka som är prisvinnande. 

Liksom det i Europa finns en lång rad musikevenemang finns också flertalet festivalpriser att vinna. Och de olika jurygrupperna är sällan överens om vilka evenemang som faktiskt är de bästa. Vi har valt att titta på hur European Festival Awards delat ut sina utmärkelser. European Festival Awards har funnits sedan år 2009 och bakom initiativet står festivalorganisationen Yourope.  

Priserna delas ut varje år, men i och med att vi de senaste åren fått se vår festivalsommar inställd flera gånger om har inga regelrätta utdelningar ägt rum. Därför ger vi här en inblick i hur priserna för Europas bästa festivaler fördelades år 2019. 

De bästa festivalerna enligt European Festival Awards: 

  • Bästa lilla festival – Jazz in the Park, Rumänien 
  • Bästa mellanstora festival – Electric Castle, Rumänien 
  • Bästa stora festival – Open’er Festival, Polen 
  • Bästa nya festival – No Sleep Festival, Serbien 
  • Bästa inomhusfestival – Reeperbahn Festival, Tyskland 
  • Bästa line-up – Glastonbury, Storbritannien 

Boka musikevenemang för din resa i Europa i sommar 

Är du på jakt efter mängder av bra konserter i sommar är festivaler i Europa sällan ett dåligt alternativ, som den här artikeln visar. Men som sagt kan en viss festivalsommar vara den perfekta för somliga, medan den är mindre bra för andra. Så gör noggrann research innan du bokar en resa i Europa i sommar för att hitta den festival som passar just dig, så vågar vi lova att du inte kommer bli besviken.  

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen