Artister

Sveriges största artister

I Sverige finns mängder av kända artister – både nationellt och internationellt sett. Men vilka är dem egentligen? I den här artikeln går vi igenom Sveriges största artister, och även vem som är världens största artist.

Svenska artister som spelats mest

Vilka som är de bästa musikerna är en fråga som inte går att besvara. Men att ta reda på vilka som är Sveriges mest kända artister är desto enklare. Detta syns tydligt i statistiken över vilka svenska artister som är mest spelade. Nedan listar vi Sveriges största artister baserat på Spotifys siffror under sitt första decennium på marknaden.

1. Avicii

Aviici har sålt totalt 30 miljoner album och singlar. Han placerar sig därmed på fjärde plats över mest sålda svenska artister någonsin. I och med låten ”Levels” fick mängder av svenskar upp ögonen för en ny typ av musik, i vilken Tim Bergling var ledande under hela sin karriär.

2. Håkan Hellström

Håkan Hellström har hyllats av kritiker ända sedan han släppte sitt debutalbum ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” år 2000. Och att svenska folket tagit honom till sina hjärtan även dem råder det ingen tvekan om. Inte minst sett till att Hellström sålt ut Ullevi flera gånger om.

3. Kent

Troligtvis är ”Utan dina andetag”, Sveriges kanske mest kända ballad, starkt bidragande till Kents stora antal spelningar. Men Kent, som ofta kallas ”Sveriges största rockband”, är betydligt mer än så. Det märktes extra tydligt på de starka reaktionerna när de beslutade att avsluta karriären år 2016.

4. Veronica Maggio

Enligt siffrorna är Maggio inte bara en av Sveriges största artister, utan även den största kvinnliga. Med tanke på succéalbumet ”Satan i gatan” är det inte särskilt förvånande.

5. Lars Winnerbäck

Att Winnerbäck är en av de svenska artister som spelas mest frekvent är inte heller överraskande. Låten ”Om du lämnade mig nu” är en av de mest framgångsrika i landet.

6. Zara Larsson

Efter att hon vann tv-programmet Talang år 2008 har Zara Larsson erövrat Sverige, och nu även gjort stor succé i bland annat USA.

7. Melissa Horn

Singer-songwritern Melissa Horn har rört hela Sverige till tårar med sina vackra melodier och texter. Gästspelet på Winnerbäcks ”Om du lämnade mig nu” har spelat in i succén.

8. Laleh

”Some Die Young”, ”Goliat” och ”Bara få va mig själv” är tre låtar som de flesta svenskar hört. Bara det gör att Laleh kvalar in på listan över mest kända artister.

9. Petter

Sedan år 1998 har Petter öst ut musik och vuxit ut till att bli den mest kända rapparen i landet.

10. Norlie & KKV

Pop-duon Norlie & KKV har fått stora delar av Sverige att dansa genom sina radiovänliga hits ”Ingen annan rör mig som du” och ”Där jag hänger min hatt”.

Sveriges mest kända artister utomlands

Nu har vi gått igenom några av våra mest kända artister i Sverige, men den svenska musikscenen är även stor internationellt. Så vilka är egentligen de svenska artister med flest spelningar utomlands?

 1. Avicii
 2. Zara Larsson
 3. Alesso
 4. Tove Lo
 5. Axwell/Ingrosso
 6. ABBA
 7. Swedish House Mafia
 8. Mike Perry
 9. Icona Pop
 10. Sabaton

Ed Sheeran är världens största artist

Ser man till flest månatliga spelningar på Spotify blir det även enkelt att avgöra vem som är världens största artist.

 1. Ed Sheeran
 2. Justin Bieber
 3. The Weeknd
 4. Harry Styles
 5. Dua Lipa
 6. Bad Bunny
 7. Drake
 8. Doja Cat
 9. Post Malone
 10. Taylor Swift

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen