Bob Dylan – låtar, fakta och nobelpris

Den 24:e maj år 1941 föddes Robert Allen Zimmerman i Duluth, Minnesota. Omkring 18 år senare lämnade han Minnesota för att bege sig till New York, och började då kalla sig själv Bob Dylan. På den här sidan samlar vi fakta och information om den nu världskände singer-songwritern och hans exceptionella karriär.

Bob Dylan låtar

I dag har de flesta hört Bob Dylans låtar – i alla fall de mest populära. Att lyssna sig genom hela diskografin är något endast de största fansen lägger tid på, då den rymmer hela 39 studioalbum och 15 liveinspelningar. Det första, självtitulerade, albumet släpptes år 1962.

Ordet ”förändring” är ett ord som präglat Dylans karriär. Genom åren har han genomgått flera olika faser, och soundet har bytt form många gånger om. Bob Dylans låtar har bland annat gått från folkmusik till country och vidare till rock. På så sätt har han kunnat skapa sig en bred skara av fans.

Mest populära verk

Under den 54 album långa karriären har Dylan försett oss med klassiska och oförglömliga sånger. Nedan listar vi några av hans största och mest betydande verk.

  • Blowin’ In The Wind (1963)
  • A Hard Rain’s A-Gonna Fall (1963)
  • Don’t Think Twice, It’s All Right (1963)
  • Mr. Tambourine Man (1965)
  • Like a Rolling Stone (1966)
  • Just Like a Woman (1966)
  • Tangled Up in Blue (1975)

Motorcykelolyckan och spekulationerna

Trots att han är en av världens mest kända artister finns inte särskilt mycket fakta om Bob Dylans privatliv, som han aldrig varit särskilt öppen med. Detta har lett till många spekulationer. En av de mest omtalade kretsar kring den motorcykelolycka som nästan tog artistens liv.

Olyckan ska ha ägt rum år 1966 i Woodstock-området strax utanför New York. Han påstår själv att han bröt flera kotor i nacken, men det finns de som menar att artisten fejkat hela händelsen.

Under de föregående fyra åren hade Dylan släppt sju album och fått hela världens ögon på sig. Han levde då ett hektiskt liv som, enligt flera källor, ska ha präglats av droganvändning. En av teorierna handlar om att han fejkade olyckan då han egentligen ville ha en paus för att behandlas för sitt missbruk.

Bob Dylan Nobelpris och kontroversen som följde

Genom åren har Dylan tilldelats mängder av priser och utmärkelser. Allt från Grammys till en Golden Globe, för sin låt ”Things Have Changed” i filmen ”Wonder Boys”. Men den kanske mest uppmärksammade utmärkelsen är den när Bob Dylan tilldelades Nobelpris i litteratur år 2016.

Motiveringen för Bob Dylans Nobelpris menade att artisten bidragit till nya poetiska uttryck genom sina sånger. Detta mottogs av primärt två olika åsikter. Dels fanns de som tyckte artistens poetiska låttexter var värda utmärkelsen, dels fanns de som menade att musik inte hör hemma i kategorin litteratur.

Men det som tog störst fokus i debatten var att artisten aldrig dök upp till prisutdelningen, vilket även det rörde upp känslor. Men han uppges ha uttryckt sin tacksamhet över utmärkelsen i senare skede och ska ha mottagit priset inför en spelning i Stockholm året därpå.

Övriga projekt

Artisten är mest känd för sin musik. Men han har även släppt en rad böcker och filmer samt målat flertalet tavlor som sedan hamnat på utställningar och sålts. Dylan titulerar sig även radioprogramledare efter att ha lett en show mellan år 2006 och 2009.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen