Att gå på festival är något utöver det vanliga och en upplevelse man troligtvis aldrig lär glömma – oavsett om det rör sig om din första festival någonsin, eller den femtionde! Där finns musiken, naturligtvis, men också atmosfären, känslan av gemenskap och de minnen du får tillsammans med vänner.
Men innan du kan njuta av allt detta måste du få tag på bra festivalbiljetter, vilket inte alltid är det enklaste uppdraget. Dels kan biljetterna vara svåra att få tag på, dels kan det vara svårt att veta vad man behöver tänka på lite extra innan man genomför ett köp. Därför har vi sammanställt några tips för dig som vill boka festival- och evenemangsbiljetter riktigt smidigt!
Börja tidigt för att få tag på de bästa festival biljetterna
Att vara ute i god tid kan göra stor skillnad, både när det kommer till utbudet av biljetter och deras prissättning. Till stora festivaler säljs vanligtvis biljetterna redan flera månader i förväg. Genom att vara redo när biljetterna släpps ökar alltså dina chanser att få de biljetter du vill ha.
Kanske ska du åka bil till festivalen, eller kanske till och med behöver en plats till husvagnen? Då kan det även vara bra att se över parkeringsmöjligheterna och om eventuella biljetter säljs för dessa platser. Ju tidigare du hinner få tag i en biljett, desto mindre stress. Du har även bästa möjligheten att få en riktigt bra plats.
Förberedelser – en viktig del i biljettjakten
Vet du redan vilken festival du ska gå på men biljetterna har ännu inte släppts? Då kan det vara en god idé att ändå göra en del förberedelser. Exempelvis kan det vara bra att skapa ett konto hos festivalens officiella biljettpartner för att spara tid för när det väl blir dags.
Ett annat tips är att se över eventuella alternativ på resvägar och transportalternativ utifall ditt första val inte skulle fungera. Se även till att kontrollera festivalens egen webbplats så att du vet när biljetterna släpps samt annan matnyttig information. På så sätt sparar du tid och undviker eventuella besvikelser på vägen.
Ta det säkra före det osäkra vid köp av evenemangsbiljetter
Trots att det idag finns en rad seriösa företag att välja mellan när det kommer till biljettförsäljning händer det att oseriösa aktörer dyker upp på marknaden. Och även om de lockar med bra priser, finns risken att biljetten du köpt inte är giltig eller att själva leveransen av biljetten uteblir. Se därför till att alltid vända dig den officiella biljettpartnern för att säkerställa att köpet sker tryggt och att du också får biljetten till rätt pris, alternativt trovärdiga och välkända sajter där du kan köpa saker som biljetter Bruce 2023.
Vid köp av festival- och evenemangsbiljetter finns också en del regler kring exempelvis ångerrätt, avbeställning och andrahandsbiljetter som kan vara bra att hålla koll på. Vi går igenom dessa nedan.
Ångerrätt
I Sverige är ångerrätten för biljettköp inte lagstadgad, vilket innebär att du som köpt en biljett inte kan kräva att köpet ska hävas i efterhand. Det kan dock vara så att arrangören eller företaget som säljer biljetterna erbjuder ångerrätt, men i dessa fall ska detta tydligt stå i köpvillkoren. Det kan också finnas vissa undantag vid allvarliga sjukdomsfall, men vad som gäller i dessa fall framgår även det i köpvillkoren.
Du kan däremot kräva att få pengarna tillbaka om festivalen eller evenemanget ställts in eller flyttats, oavsett anledning. Du har även rätt till eventuellt prisavdrag om du är missnöjd med evenemanget, men hur stort avdraget blir beror på hur stort felet är.
Avbeställningsskydd
Skulle arrangören eller företaget inte erbjuda ångerrätt på biljetterna kan det finnas avbeställningsskydd. Dessa kan liknas vid en försäkring som skyddar dig som konsument utifall du av någon anledning inte kan närvara på festivalen eller evenemanget.
Oftast kommer dessa skydd med en rad villkor som måste uppfyllas för att du ska kunna häva köpet. Till exempel kan ett läkarintyg krävas för att biljetten ska kunna bli avbeställd vid sjukdom. Det gäller alltså att även här läsa köpvillkoren då ett avbeställningsskydd inte alltid är en garanti för att få köpet hävt.
Andrahandsbiljetter
Eftersom konsumenter inte enligt lag kan kräva att ett biljettköp hävs, är det många som väljer att sälja sina biljetter i andra hand. Det är heller inte ovanligt att företag också gör detta, vilket är fullt tillåtet så länge biljetterna som säljs är giltiga. Priset på dessa biljetter i andrahand sätts fritt utav den som säljer biljetten, men kan vara aningen dyrare än de som arrangören själv säljer.
Eftersom det är fri prissättning på både original- och andrahandsbiljetter i Sverige, är det säljaren själv som avgör vad biljetten du tänkt köpa kostar. Är exempelvis andrahandsbiljetten dyrare än arrangörens egna kan du som köpare inte kräva en prisnedsättning. Skulle däremot biljettförsäljaren höja priset ytterligare efter vad som blivit överenskommet genom att exempelvis lägga på extra avgifter, har du rätt att bestrida detta. Bestridandet ska ske skriftligt till försäljaren.
Ogiltiga biljetter
Som tidigare nämnt är det viktigt att du som köper biljetter gör det via en tillförlitlig försäljare – exempelvis en officiell biljettpartner. Samma gäller även vid köp av andrahandsbiljetter. Anledningen är för att säkerställa att dina biljetter är giltiga. Är du osäker kan du alltid ta kontakt med den specifika arrangören, då denna är den enda som kan bekräfta biljettens validitet.
Visar sig biljetten vara ogiltig är det viktigt att lämna ett klagomål till försäljaren. Kan denne ge ut en giltig biljett i stället, har du som konsument rätt till detta eller att få pengarna tillbaka. Var extra försiktig vid köp av andrahandsbiljetter från privatpersoner på till exempel sociala medier, för att inte råka ut för bedrägeri.