Många musikälskare har en lång kärleksrelation med den svenska festivalsommaren. Det är något alldeles särskilt med långa dagar i stekande sol, på leriga gräsmattor och framför stora scener och pumpande PA-anläggningar. Men den som är van festivalbesökare vet nog att det är en annan sak som är minst lika viktig som att hinna med att se alla favoritbanden uppträda. Och det är att äta ordentligt.
Mat på festival har nästan fått en helt egen kategori i den gastronomiska ordboken. Och tiden då det endast stod langos på menyn är sedan länge förbi. Festivalmat av idag är uppdaterad streetfood, perfekt för att intas snabbt och på stående fot. Utan att för den sakens skull vara tråkig eller smaklös.
Särskilt har trendvågen med foodtrucks i de svenska storstäderna satt spår även på festivalområdena. Ofta med internationell touch. Mexikanskt, peruanskt, asiatiskt och självklart amerikansk streetfood gör succé hos svenska festivalbesökare som vill kunna mätta magarna för att orka festa och fira på festival i dagarna tre.
Men glöm inte att det är ännu viktigare att dricka än att äta när du är på en solig sommarfestival. Och skippa det där med varannan vatten – det är alldeles för lite. En styrkedryck på två vattenglas är ett bättre recept på en riktigt lyckad festivalvistelse. Solen är stark och dansen svettig. Det gäller att fylla på vätskedepåerna.
Langos – från Ungern till Hultsfred
Den allra mest klassiska festivalmaten på svenska festivaler måste nog vara langos. Ofta är det en rätt som människor uteslutande äter på just festival. Den traditionella ungerska rätten har i alla fall inte fått något större genomslag i vanliga gatukök eller restauranger. Men på festival gör den sig desto bättre.
I grunden är langos en typ av bröd med varierande topping på. Samma koncept som en pizza med andra ord, men ändå inte alls som en pizza. När du bakar langos friterar du till exempel degen. Vanliga toppings kan vara gräddfil, lök och räkor, lax eller stenbitsrom. Men på de langosvagnar som brukar besöka svenska festivaler kan variationerna på topping vara nästan oändliga.
Vissa festivalfoodtrucks kör med riktigt fettdrypande langos som kan falla många festivalbesökare i smaken, men framför allt den som druckit lite för lite vatten och en för många öl under dagen och blivit sugen på något riktigt salt.
Stora matutbud – både kött och vegetariskt
Langos har verkligen fått stor konkurrens i matutbudet på svenska festivaler. Du som mot förmodan inte uppskattar det friterade ungerska brödet med topping kan alltså glädjas åt alla nymodiga alternativ som tagit det svenska festivallandskapet med storm. Sweden Rock ryktas till och med ha en vagn som erbjuder en klassisk potatisgratäng med fläskfilé.
Kebab är en annan klassisk snabbmatsrätt som hittat en speciell plats på festivaler. Inte minst eftersom det ofta är kebab gjord på älg eller vildsvin som står på menyn. Kanske vet matvagnarna att det gäller att sticka ut på festivaler. Likaväl som festivalbesökare ofta bjuder på vilda utstyrslar bjuder matvagnarna på vilt kött.
Är du ingen köttätare finns nu fler och fler vegetariska alternativ. Festivalen Way out west, till exempel, har gjort det en del av sitt koncept att vara en helt köttfri festival. Här finns allt från pizzor till tacos där innehållet består av svamp, bönor och andra läckerheter.
Panpizza och hamburgare brukar det finnas gott om för dig som uppskattar den klassiska amerikanska snabbmaten. Kanske vill du anpassa käket efter bandet du ska se? Självklart kan du ladda upp inför Guns N’ Roses med en saftig hamburgare, och inför Nationalteaterns Rockorkester med en riktigt klassisk svensk 70-talsgryta. En festival värd namnet bjuder på båda delar.