Sverige är känt som en av världens största musikexporter, och den svenska expertisen sträcker sig över många genrer. Detta blir extra tydligt bland svenska sångerskor, där många av våra folkkära artister har blivit kritikerrosade och fått såväl nationell som internationell uppmärksamhet.
Trots att Sverige är litet sett till antal invånare, så har landet gjort ett stort avtryck i den globala musikbranschen. Idag är Sverige ett av bara tre länder i hela världen som kan kalla sig för nettoexportörer inom musik. Det innebär att Sverige, liksom USA och Storbritannien, tjänar mer på sina exporter än vad den internationella musikimporten kostar.
Detta är dels tack vare de många otroliga artister med svenskt upphov, dels tack vare den stora mängden svenska producenter och låtskrivare. Dessutom har den svenska musiktjänsten Spotify gjort det ännu lättare för den svenska musiken att få fäste globalt.
Bästa svenska sångerskor
Att ta sig an uppdraget att nämna de be bästa svenska sångerskorna är i princip omöjligt. Men något som har blivit tydligt är att våra bästa musiker har en fantastisk förmåga att berätta en historia. Några exemplariska urval inkluderar musikaljätten Helen Sjöholm, R’n’B sångerskan Cherrie, jazz-drottningen Monica ’Z’ Zetterlund, och folk-artisterna Laleh och First Aid Kit. Dessa är kända för sina musikala berättarröster och förmågan att locka fram de personliga och samhällsrörande historierna.
I mer moderna tappningar finner vi att Sverige har en enorm pop- och dans-kultur. Här kan vi bland annat se till storstjärnor så som Tove Lo och ”Lush Life”-artisten Zara Larsson, men även de historiska elektro-pop förespråkarna Leila K och Robyn. Dessa är artister som har fått stort genomslag på den internationella scenen, men det finns även en rik pop-kultur på det inhemska örat. Här finns bland annat Veronica Maggio, Linnea Henriksson, och Miriam Bryant.
Kända svenska sångerskor inom ballad och schlager
För den som gillar ballader – sentimentala berättelser kring längtan, kärlek, och svek med mjuk akustik – så finns det även en uppsjö av denna genre bland de svenska sångerskorna. Dessa framkommer ofta i Melodifestival-sammanhang, men inte exklusivt. Några av våra största artister inom denna typ av skönsång är Lisa Ekdahl, Melissa Horn, Lisa Nilsson, och Cajsa Stina Åkerström.
Sist men inte minst får vi inte heller förringa vikten av den schlager-kultur som är stor bland våra svenska sångare. Även här framkommer dessa mest kring Melodifestivalens aktiviteter, men det är tack vare dessa event som vi har uppmärksammat artister så som:
- Carola Häggkvist
- Shirley Clamp
- Nanne Grönwall
- Lena Philipsson
Återupplivandet av det svenska musikarvet
Under det senaste decenniet har den svenska kulturen gjort försök till att bygga vidare på det svenska musikarvet genom att uppmärksamma några av våra mest folkkära artister i program så som TV4s Så mycket bättre. I programmet sätts dagens artister ihop med äldre artister som format den svenska musikscenen. De får sedan spela såväl sin egen musik som arrangera varandras musik i nytappningar.
Det är inte sällan som dessa nyarrangemang toppar de svenska musikklistorna och ger våra klassiska artister ett nytt liv. Till exempel gjorde Lalehs arrangemang av Eva Dahlgrens ”Ängeln i rummet” succé. Ett annat exempel kan ses i Miriam Bryants version av Sven Bertil Taubes ”The parting glass” i den nya titeln ”Ett sista glas”.
Ett annat exempel på ett musikbevarande program är Sveriges Radios podcast Den svenska musikhistorien, som även den tar upp såväl gammalt som nytt. Programmet, som leds av Mattias Lundberg och Esmeralda Moberg, talar bland annat om varför vissa låtar blir klassiker eller djupdyker i olika genrer. Båda podcasten och tv-serien är roliga och fräscha sätt att uppleva några av såväl våra bästa svenska sångerskor från såväl dansgolvet som balladernas djup.